A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Jamajka - Průvodce

Touží vaše chuťové buňky po ochutnání nějakého nového lahodného pokrmu? Pokud navštívíte Jamajku, můžete jim to dopřát, ať jste „masožravec“ či vegetarián. V restauraci místní kuchyni vyzkoušejte určitě, v baru je pak ochutnání tradičního jamajského rumu téměř povinností.

Opravdovou specialitou jamajské kuchyně je tzv. jerk food (neboli sušené maso). Může být různě kořeněné, např. pepřem, ostrým kořením, skořicí, muškátem či bylinkami. Maso se připravuje tak, že je pomalu vařeno na ohni a postupně se přidává určitá příchuť. Každé město má alespoň jedno Jerk Centre, je považováno za druh rychlého občerstvení. Na tuto specialitu narazíte tedy na mnoha místech, stačí jen koupit a ochutnat.

Pokud máte rádi skutečně pálivé jídlo, tak vyzkoušejte nějakou omáčku. Většina těchto místních pochutin je často dělaná doma podle tajného receptu, který vám těžko někdo prozradí. Omáčku si ale můžete odvézt i jako suvenýr.

Nejčastějším podávaným masem je kuře. Když jsem přijela na Jamajku, bylo mi sděleno, že se na tomto ostrově kuřecí maso upravuje snad na tisíc způsobů. A je pravdou, že kuře nechybělo na žádném švédském stole či v menu jakékoli restaurace. Nejčastější přílohou k němu je rýže s červenými fazolemi. Na plážích často potkáte prodejce, kteří vám budou nabízet humry. Je to jedno z nejdražších jídel na ostrově, ale na druhou stranu ho právě zde seženete za příznivější ceny než kdekoli v Evropě.

Tip: Je možné si humra koupit na pláži a nechat si ho udělat v nedalekém baru či přímo v hotelové restauraci.

Mnoho hotelů také pořádá večeře, kdy je tato specialita podávána. Sice většinou za příplatek, ale rozhodně se to vyplatí. Pokud máte rádi ryby, nebudete litovat. Humr je zde připravován tradičním způsobem či jako pálivé jídlo.

Dále se můžete setkat s kozím masem, jež je nejčastěji připravováno jako kozí ragú s mnoha malými kousky kostí v kari omáčce. Pokud vám někdo bude nabízet „breadfruit“, pak vězte, že je to druh ovoce, které není původem z Jamajky, ale bylo dovezeno kapitánem Blighem z Tahiti. Vyznačuje se pevností a jde o nažloutlý a velmi sytý plod. Setkat se můžete také s tzv. „bammies“, což jsou jakési bramborové lívanečky. Výborně chutnají s rybou. „Ackee and saltfish“ – je to jídlo typicky podávané k snídani. Jde o malé kousky tresky podávané s dužinou ovoce ze stromu ackee. Jídlo také může obsahovat: „johnny cakes“ (smažené moučné knedlíky), „callaloo“ (typ špenátu). Takže nezbývá než ochutnávat a poznávat speciality místní kuchyně!

V restauraci

V turistických oblastech naleznete restaurace všech kategorií. Obvykle je servírovaná mezinárodní kuchyně, někdy francouzská, jindy italská nebo i ta s náznakem Orientu. Několik restaurací nabízí kuchyni používající typické místní výrobky a zdokonalují přípravu jídel založenou na tradičních receptech.

Nemusíte se bát ani místních menších restaurací. I přestože je jejich vnitřní interiér kolikrát velmi jednoduchý (často připomíná školní jídelnu), jídla jsou chutná. Jídelní lístek ale v těchto restauracích spíše neočekávejte, většinou jsou jídla vypsaná křídou na tabuli. Jídla o více než jednom chodu nejsou v menších restauracích obvyklá.

Pokud patříte mezi vegetariány nebo máte raději jídla z přírodních surovin, nevynechejte tzv. i-tal restaurace, které jsou provozovány rastafariány. V těchto restauracích si přijdou na své i milovníci ryb.

Už i na Jamajku však pronikly tzv. fast foody. Dobrá zpráva pro ty z vás, kteří holdují právě tomuto způsobu stravování – nebudete ochuzeni ani v tomto směru.

Tradiční nápoje

Velkou zvláštností a originalitou Jamajky je, že nemusíte kupovat balenou vodu jako na většině jiných ostrovů. Jamajčané jsou právem hrdí na to, že je jejich voda pitná, a to dokonce i z kohoutků. Je zde pár výjimek, ale ty jsou spolehlivě označeny určitým upozorněním. Samozřejmě pouze vodu vám na Jamajce rozhodně nenabídnou…

Tradičním nápojem je káva, která je pěstována vysoko v horách Blue Mountain. Považuje se za jeden z nejlepších a nejdražších druhů tohoto nápoje na světě. Bohužel ne všechny kávy servírované na ostrově jsou značky Blue Mountain.

Jamajský rum patří rovněž mezi jeden z nejkvalitnějších na světě. Rozlišujeme dva základní typy: hnědý rum, který dlouho uzrává v dřevěných sudech, a bílý rum, který nezraje a je tak silný, že do něj Jamajčané obvykle přidávají kapku vody. Nejznámějšími značkami rumu jsou Appleton a Myers. Užít si ho můžete jak samotný, tak i v nějakém míchaném koktejlu, ale samozřejmě nejlepším způsobem, jak si ho vychutnat, je pít ho samotný. Je chutný, ale opravdu velmi silný, většinou se pohybuje cca na 40%. Lidé tu říkají, že v každé rodině by měla být jedna láhev bílého rumu, jelikož se domnívají, že chrání proti rýmě, kašli a bolení v krku.

Pokud máte raději něco sladšího, neváhejte vyzkoušet některý z jamajských likérů. Tím nejznámějším je Tia Maria, který chutná jako káva.

Za zázračný mok je zde označován Irish Moss. Tento zdraví prospěšný nápoj se připravuje z vařených mořských řas, jež jsou pak smíchány s oslazeným kondenzovaným mlékem a nasládlým kořením (nutmeg). Podává se zejména těm, kteří chtějí prožít noc plnou vášně.

Opomenout bych neměla ani kokosové mléko, které se zde hojně užívá, a to buď samotné nebo jako součást nějakého koktejlu. Bývá také přidáváno jako přísada do různých jídel.

Poslední editace textu: 9.6.2011 13:11
Další informace

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA